Asna Intisar

My photo

"Apabila neuron menembak-nembak elektron, merentas sinaps (synapses), penyatuan informasi dikembang-sebarkan. Sungguh, pada setiap tujahan itu, adalah kerana rahmat Allah."

Hanya ingin terus terbang menuju RedhaNya.

Hoyeah!

5 Principles of Life


*Allahu Ghaayatuna = Allah is our objective

*Ar-Rasul Qudwatuna = Rasul is our leader

*Al-Quran Dusturuna = Quran is our law

*Al-Jihad Sabiiluna = Jihad is our way

*Al-Mautu Fisabiilillah Asma Amanina = Dying in the way of Allah is our highest hope
Powered by Blogger.

Da'ie Ummah

Archive for November 2012

Semenjak Bila Rasulullah membaca Doa Qunut Nazilah.?

Bismillahirrahmanirrahim,,

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..


Hurmm,, Doa Qunut Nazilah..? Apa tuh..? Jujurnya, ana mula mengenal istilah-istilah tidak lebih dari setahun, dan semenjak itu, mulalah, misi pencarian ilmu serba sedikit tentang doa tersebut.. ^_^  .. Alhamdulillah,, dapat la menambah ilmu di dada ini.. ehemm,, yeah...! harap anda jua begitu..

"Addua'u silahul mukmin.. pasti semua sahabat tahu, doa itu senjata orang mukmin, apalagi doa yang ikhlas.."

"Ud'uni astajib lakum,,, "Berdo'a kepadaku niscaya akan Ku-perkenankan bagimu" (QS. al-Mu'min:60)"Itu serba sedikit tentang, ana pasti ramai serba tahu tentang ini.. bagaimana pula Qunut?
"Qunut (قنوت) memilik banyak makna, namun dalam hal ini, yang dimaksud adalah berdoa kala berdiri dalam shalat."
Nazilah.?


"Nazilah (نازلة) ertinya: Bencana yang sangat berat. Jamaknya adalah nawazil (نوازل)
Maka, yang dimaksud Qunut Nazilah secara umum adalah doa yang dipanjatkan saat berdiri dalam shalat apabila terjadi bencana bencana besar yang menimpa kaum muslimin secara masal. Seperti adanya pihak yang memerangi kaum muslimin, kelaparan masal, wabah penyakit atau sebagainya."

Jadi,, secara umumnya, kita dapat rumus bahawa Qunut nazilah merupakan bentuk perhatian dan empati seorang muslim terhadap nasib yang menimpa saudara-saudaranya walau di kejauhan. Yaitu dalam bentuk memanjatkan doa kepada Allah Ta'ala. Di dalamnya terdapat ketergantungan kepada Allah dan persaudaraan terhadap sesama muslim.

#maaf,, kebanyakannya, dipetik drpd http://www.pkspiyungan.org/2012/02/qunut-nazilah-untuk-umat-islam-suriah.html  ,,,,, hehe.. ^_^

__________________________________________________________________________Itu baru intro tuh,, sekadar perkenalan,, Untuk mengenali salasilah Qunut nazilah,, seeloknya, diperhatikan, hadis-hadis berikut.. Ia jelas memberitahu, bagaimana mula-mula Rasulullah membaca qunut Nazilah...

1)   Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah membaca doa qunut pada waktu selain dari Subuh ketika turunnya sewaktu pembunuhan sahabat-sahabatnya penghafaz-penghafaz Al-Quran. (Riwayat Bukhari dan Muslim)


2)   Diriwayatkan oleh Anas bin Malik radhiallahu anhu, dia berkata, "Sesungguhnya Nabi s.a.w. melaksanakan qunut selama sebulan. Beliau melaknat (suku) Ri'l, Dzakwan dan Ushayyah. Mereka telah bermaksiat kepada Allah dan Rasul-Nya." (Muttafaq 'alaih)


3)   Diriwayatkan dari Anas bin Malik Radhiyallahu’anhu: “Suku Ri’lan, Dzakwan, Ushiyyah, dan Bani Lihyan meminta bantuan orang kepada Rasulullah s.a.w.  untuk berlindung dari musuh, baginda memberikan bantuan 70 orang Ansar yang kami sebut sebagai Qurra’. Kebiasaan para sahabat yang disebut Qurra’ ini adalah mereka pencari bakar di siang hari dan menegakkan solat malam di malam hari. Ketika 70 orang Ansar ini berada di perjalanan dan sampai di sumur Ma’unah, mereka dibunuh dan dikhianati oleh suku Ri’lan, Dzakwan, Ushiyyah, dan Bani Lihyan. Berita ini sampai kepada Rasulullah s.a.w. , maka beliau melakukan Qunut Nazilah selama sebulan pada soalt subuh mendoakan kehancuran terhadap suku Ri’lan, Dzakwan, Ushiyyah, dan Bani Lahyan. Anas berkata: ” Kami pernah membacanya ayat Qur’an diturunkan tentang orang-orang yang dibunuh di sumur Ma’unah tersebut , kemudian ayat tersebut diangkat (mansukh) sesudah itu. (Yaitu ayat)

بَلِّغُوا عَنَّا قَوْمَنَا أَنَّا لَقِينَا رَبَّنَا فَرَضِيَ عَنَّا وَأَرْضَانَا

‘Sampaikanlah kepada kaum kami bahwa kami telah bertemu dengan Tuhan kami, maka Dia redha kepada kami dan kami redha kepada-Nya.’ “ [HR. Bukhari]


Huraian lagi mendalam:
bagaimana nak membacanya?? bila hendak membacanya.? subuh ke maghrib ke? tak pon Isyak??

Shaikhul Islam Ibn Taimiyyah ada berkata, "Doa Qunut paling banyak dilakukan oleh Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam pada solat Subuh"  [Majmu’ Fatawa 269/22]

ada juga hadis menyebut,, 
Diriwayatkan dari Anas bin Malik Radhiyallahu’anhu: “Rasulullah s.a.w. terkadang berdoa Qunut (ketika ada musibah) pada solat Maghrib dan solat Subuh” [HR. Bukhari]


kalau musibah yg melatarbelakang doa tersebut telah terhenti..? doa qunut nazilah masih boleh diteruskan ataupun tidak..??


Diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu’anhu:  “Selama sebulan penuh Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam setelah membaca سمع اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ pada raka’at terakhir dari solat Isya' beliau membaca doa Qunut: ‘Ya Allah, tolonglah ‘Iyyash bin Abi Rabi’ah. Ya Allah, tolonglah Walid bin Walid. Ya Allah, tolonglah Salamah bin Hisyam. Ya Allah, tolonglah orang-orang lemah dari kaum mu’minin. Ya, Allah sempitkanlah jalan-Mu atas orang-orang yang durhaka. Ya Allah, jadikanlah tahun-tahun yang mereka lewati seperti tahun-tahun yang dilewati Yusuf’ "

Abu Hurairah berkata: “Aku melihat Rasulullah s.a.w. tidak meneruskan doa Qunut setelahnya. Kemudian aku berkata kepada para sahabat: ‘Aku melihat Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam tidak meneruskan doa Qunut’. Lalu ada yang bertanya: ‘Apakah kalian melihat mereka sudah datang?’[HR. Muslim]

Ibnul Qoyyim berkata: “Qunut Nazilah dilakukan karena ada musibah yang menimpa suatu kaum atau beberapa orang. Dan Qunut Nazilah tidak dilakukan lagi setelah orang yang didoakan tersebut datang, atau telah terbebas dari tawanan, atau telah pulang dengan selamat, atau orang yang didoakan keburukan telah bertaubat. Karena disyariatkan Qunut Nazilah adalah untuk menghilangkan musibah tersebut, maka setelah hilang tidak lagi dilakukan Qunut Nazilah” [Zaadul Ma’ad 272/1]Dengar-dengar,, kalau nak baca doa qunut nazilah nih, kena sambil angkat tangan takbiratul ihram time iktidal,,, betul ke..?

Diriwayatkan dari Anas Radhiyallahu’anhu, ia berkata: “Tidak pernah kulihat Rasulullah s.a.w bersungguh-sungguh dalam berdoa seperti doanya untuk para Qurra’. Dan pada saat itu aku melihat Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam pada solat Subuh beliau berdoa Qunut sambil mengangkat kedua tangannya ” [HR. Ahmad, dengan sanad shahih. An Nawawi berkata: “Diriwayatkan oleh Al Baihaqi dengan sanad shahih atau hasan”]. [Al Majmu’, 479/3]


Boleh tak baca selepas solat..?  Boleh... anda boleh rujuk di sini..portal rasmi JAKIMSumber rujukan : portal rasmi Masjid Wilayah  dan website muslim.or.id ~ mengkaji qunut nazilah

untuk mendownload panduan amalan bacaan doa qunut nazilah, sila klik di sini ......

Wassalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh.. ^_^Ya Allah,, Selamatkanlah Bumi Gaza..!!


Bismillahirrahmanirrahim,,,,, Assalamu'alaikumu w.b.t.........


“ 11 Syahid Dalam Pembunuhan Besar-Besaran Terbaru Israil Ke Atas Gaza ”  Arghh..!!!! kenapa…!!!!!!!!!!

“ Serangan israil Ke Atas Gaza Membunuh 2 Warga Palestin Dan Cederakan 9 Yang Lain ”  Ish.. Apasal dengan Israel ni..!!!!

“ Liga Arab Minta Perlindungan Antarabangsa Bagi Warga Palestin “ Haaa..,, bagus,, jadi apa hasil request Liga Arab nih..??


“ Morsi Kepada Erdogan: Terdapat Tanda-Tanda Genjatan Senjata, israil Nafi  “ israel oo israel.. bila la ko nak gencatan senjata nih,,? Tak habes2 lagi ke nak hapuskan Umat Islam…!!

“ Tentera Israil Serang 950 Sasaran Di Gaza “ Aduyai,, Ya Allah,,, Selamatkanlah Bumi Gaza..!!*******************************************

Hadirin serta hadirat pembaca yg dirahmati Allah sekalian,,,

“Sayang Palestin tak..? Tanya seorang ustadz kepada muridnya.

Masing-masing menjawab, “ “Sayang,, kenapa tak sayang pula, Bumi Palestin, Bumi Islam, Bumi lahirnya para Anbiya’ serta Ulama’ besar Islam..”

“Hmm,, anda semua memang sangat bijak, lagi bijaksana,,, Tapi,, tahu tak apa yang berlaku kat sana..? Tanya ustadz, mencungkil dasar pemikiran muridnya itu, muda, tetapi berfikiran cukup matang, Alhamdulillah.

“Tahu,, Gaza telah menjadi mangsa israel yang begitu kejam,, bayi dibunuh…

 Kanak - kanak jua tidak terkecuali….
 Serta ramai lagi yang telah menjadi mangsa.....

Ustadz kembali menyambung,,  “ Hakikatnya, isu ini tidak hanya berlaku dalam seminggu ini, tetapi, telah berlaku bertahun-tahun lamanya sebelum ini malah semenjak Perang Al-Nakba pada tahun 1948, selama setahun menentang negara-negara Arab sekitar israel, dan ia telah dimenangi oleh israel, Keanggotaannya dalam PBB telah menguatkan lagi status israel sebagai sebuah negara berdaulat.. Lebih kurang 750, 000 penduduk Palestin terpaksa berlindung di negara-negara Arab.. “

 “Cuma, kali ini, israel lebih bertegas untuk menghancurkan bumi Gaza, menawan kota Gaza… SubhanAllah…………….. “ balas Saifuldin, salah seorang muridnya.

Ustadz tersenyum, kemudian, Syauki tiba-tiba mencelah, “Gaza pernah ditawan oleh israel dalam Perang 6 hari pada tahun 1967,,, namun berjaya diambil semula oleh negara-negara Arab pada tahun 1973 termasuk Semenanjung Sinai dalam perang Yom Kippur”

“Bagus anak-anak murid Ustadz…. ^_^ .”

Ustadz menyambung, “Masa berlaku Intifada’ kedua oleh Para Mujahid Palestin pada tahun 2000, mereka mula mengorak langkah untuk menentang Israel. Israel menganggap mereka sebagai satu tindakan terrorist…. Israel pon, konon, bermurah hati, memindahkan ratusan ribu rakyat Israel di Tebing Barat serta di Gaza, dan memusnahkan perumahan haram di kawasan tersebut pada tahun 2005 berdasarkan unilateral disengagement plan yang dirancang oleh PM Israel ketika itu Kini, israel dapat menyerang kota Gaza dengan lebih mudah, apabila rakyatnya telah keluar dari Gaza, maka, dia tidak akan dikecam hebat oleh rakyat israel itu sendiri,,, bijak  oo bijak…. Jadi apa yang kita boleh lakukan..??! “

“Boikottt..!!! “

“Derma..!!!”


“Do’a….!! Ad dua'u silahul mukmin..”

“Hmmm,, bagus3… jadi tunggu apa lagi…??!! Mari kita berusaha bersungguh-sungguh, agar bumi gaza tidak ditawan oleh Israel..!! selamatkan saudara Islam kita..!! “

“Allahu Akbar..!! Allahu Akbar...!! Allahu Akbar..!!!!! “

#p/s : anda boleh salurkan sumbangan anda ke Tabung Kecemasan Gaza, Aman Palestin – Maybank : 562263010787 .. anda boleh melawat sebarang maklumat di FB Aman Palestin atau www.amanpalestin.net

Marilah kita bersama hayati lagu ini.....Damai Yang Hilang _ NowSeeHeart

Serta amalkan doa ini terutamanya… hafal kalau boleh ye sahabat-sahabat sekalian….. Doa ini telah dibentuk dalam seni lagu agar memudahkan penghafalan,, In sha Allah.. Doa Qunut Nazilah _ UNIC


- Copyright © Asna Intisar - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -